Gölköy ya da bugünkü adıyla Göl Mahallesi ismini pek kimsenin farkında olmadığı küçücük bir gölden alıyor. Bu göl ve çevresi birkaç farklı isimle anılmakta: Kovalık, Akdeniz Gölü ve Gölköy Sulak Alanı.
Tam bir aynayı andıran göl; Göl Mahallesi’nin doğu tarafında, kıyıdan içeride, sırtını orman ve zeytinliklerle kaplı yamaçlara dayayarak konumlanmıştır. Denizle olan bağlantısından dolayı suyu acıdır. İçeriğindeki tatlı suyu, çok eski çağlardan kalma bir yer altı kaynaktan ve çevre yamaçlardan almaktadır. Gölden ayrılan bir akarsu, bir bataklığın içine doğru genişleyerek dar bir geçitle denize varır. Kışın kuvvetli poyraz estiğinde ise tam tersi bir akıntıyla deniz suyu göle varır. Adeta tatlı ve tuzlu suların buluştuğu bir gelgit olur.
Pek kimsenin bilmemesine ve yerel Gölköy halkı ile bağının azalmasına rağmen Gölköy Sulak Alanı, yaşamaya devam etmektedir. Kışın hala gri balıkçıllar beslenmeye gelirler. Şanslıysanız bir iki İbibik, buz mavisi rengiyle bir Yalıçapkını, deniz börülcelerinde sinirli sinirli dolaşan Kuyruksallayanlar ve sayısız küçük kuşu burada görebilirsiniz. Maalesef su kaplumbağaları son yıllarda görülmemiş. Ayrıca en az 3 milyon yıldan beri gölün kenarında, buraya has, endemik, Gölköy hurması yaşamaktadır.
Bu alanla ilgili yaşlılar şunları anlatır: Erkekler gölde balık tutarlarmış: kefal, sazan… Kadınlar ise haziran ayında kovalık otunu toplayıp süpürge yapar ve bin bir zahmetle ince hasırlar dokurlarmış.
Bu cennette canlılar, sükûnet içinde yaşayabilirlerdi ama ne yazık ki insanlar bu sulak alanın sağlığını hatta varlığını tehdit etmektedirler.
Bodrum Kent Konseyi Gölköy Sulak Alanı Çalışma Grubu, bu mücevher gibi doğa parçasının sağlığını korumak ve varlığını sürdürmesini sağlamak için çalışmalar yürütmektedir.
Sayfamızda eklediğimiz fotoğraflar ve dosyalardan burası hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca bu sayfadan çalışmalarımız hakkında sizi haberdar edeceğiz. Siz de sayfamızda Gölköy Sulak Alanı’nın fotoğraflarını ve haberlerini bizlerle paylaşabilirsiniz.
--