Bizi Arayın:
0252 316 49 19

ÇEVRECİ ÇİĞDEM ERKO, KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞINA ADAY…

https://arenabodrumhaber.com/cevreci-cigdem-erko-kent-konseyi-baskanligina-aday/

ÇEVRECİ ÇİĞDEM ERKO, KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞINA ADAY…

Anasayfa » GÜNCEL » ÇEVRECİ ÇİĞDEM ERKO, KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞINA ADAY…
23.05.2019 17:18
Bodrum’da çevreci kimliği ile bilinen Çiğdem Erko Bodrum Kent Konseyi Başkanlığına adaylığını açıkladı.

Ayrıca Bodrum Yarımadası Engelli Haklarını Koruma Derneği üyesi olan Erko çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında aldığı etkin görevler ile de tanınır. Bugün Bodrum Kent Konseyi ofisinde düzenlediği basın toplantısında, 24 Mayıs Cuma günü (Yarın) BODTO’da yapılacak, Bodrum Kent Konseyi Olağan Genel Kurulun’da başkan adayı olduğunu açıkladı. Toplantıda “Bodrumlular Kent Konseyi’nin Misafiri değil, Ev sahibidir” diyerek sözlerine başlayan Erko sözlerine şöyle devam etti; “Bildiğiniz üzere yarın Kent Konseyi’nin olağan genel kurulunu gerçekleştireceğiz. Adeta bayrak yarışı gibi gördüğüm bu süreçte emin olunmalıdır ki; kesin olan elden ele, yürekten yüreğe, kente ve hayata sahip çıkma bilinciyle yükselen bayrağın, yere düşmeyecek oluşudur. Olağan kongremiz sadece Konseyimiz açısından değil, Bodrum için de yeni bir nefes anlamı taşıyacaktır. Kent Konsey’inin yarın yapılacak olağan kongresindeki başkanlık adaylığımı tam da bu noktada ifadelendirebilirim.

Kent Konseyi’nin şu ana dek şahsımın da içerisinde aktif olarak yer aldığım mücadele ve kent kimliğine sahip çıkma mücadelesi oldukça anlamlıdır. Son derece kıymetli ve kutsaldır. Ancak bir eksikliğimizi gözden ırak tutamayız. Kenti ancak kentin yaşayanları ile bütünleşerek, onları da kendi hayatlarına müdahil olmaya davet ederek,kimliği ile buluşturabiliriz. Burada tamamı bizlerden kaynaklanmayan eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Yani Konsey, kent ile buluşabildiği ölçüde kentin konseyi olabilir. Bu ön kabul dahi adım atmamız için yeterlidir. Aksi durumda yani kent ile bütünleşmemiş bir konsey ,tepede bir takım elitin entelektüel faaliyet yürüttüğü bir meşgale alanı olarak kalır. Birileri kent adına bir şeyler yaptığını iddia eder. Ancak kent bundan habersiz kalır. Bu da ayrı bir yabancılaşmadır. Bu anlamda samimiyeti önce kendi içimizde yakalayacağız. Bu olmaksızın kente dokunamayız. Dokunamadığımız, hissedemediğimiz hiç bir şey ise bize ait değildir.

YENİ BİR ŞEFFAFLIK…

Kent Konseyi’ni alabildiğine şeffaf hale getireceğiz. Şu ana dek Konsey çalışmalarında asla şeffaflık yoktu gibi algılanmasın ama anlatmak istediğim şudur. Kapıları sadece kentin yaşayanlarına açmaktan ziyade, tamamen ortadan kaldırmaktır. Hatta sadece kapıları açmak değil, arada görünen, görünmeyen tüm duvarları da yıkmaktır. Şeffaflık tek başına saydam oluş gibi algılanmamalıdır. Hayat ile aradaki sınırların, dikenli tellerin ortadan kaldırılışıdır. Bu şeffaflık anlayışı Kent Konseyi’ni hayatla buluşturacaktır. Sınırların, duvarların ortadan kaldırılışı ise hayatın dinamizmini Kent Konseyi’ne taşıyacaktır, aşılayacaktır. Şeffaflık Konseyimize kent yaşayanlarının yönetim ve denetim mekanizmalarında katılımının olmazsa olmazıdır. İnsanlar ait olduklarını hissetmedikleri hiç bir yerde kendilerini ifade etme gereği duymazlar. Bu nedenle Bodrum yaşayanları Kent Konseyi’nin misafiri değil, tam tersi ev sahibidir.

YENİ BİR DEMOKRASİ…

Artık dünyada demokrasinin yerelliklerden yükseleceği konusunda insanlık hemfikirdir. Yani yerel demokrasi. Zaten mantığı gereği demokrasi yerelliklerden hayata geçirilebilecek bir insanlık nimetidir. Bu nedenle merkezi iktidarlar yerlerini yerelliklere terketmektedir. Şu ana dek oluşturulmaya çalışılan yukarıdan aşağıya demokrasi deneme ve anlayışları,hayatın sert duvarlarına çarpmıştır. Sonuçta da yerlerde sürünmüştür. Bizler yerlerde sürünen demokrasiyi ayağa kaldırmaya da talip olmalıyız. Bodrum Kent Konseyi’nin bu yönüyle önü alabildiğine açıktır. Çünkü yeni yerel yönetimimiz kentte tam da bunu mayalandırmak istiyor ve hedefliyor. Bodrum’un 31 Mart sonrasında başlayan bu tarihsel süreci ile uyumlu ve güç birliği yapmış bir Kent Konseyi kendisini yenileme sürecini yaşarken; kentin de yeniden pozitif yapılanmasına tarifsiz bir katkı sağlayacaktır. Demokrasinin meşalesini Bodrum’da yerelden ateşleyeceğiz. Ve bu meşale inanalım ki; pek çok bölgeyi Halikarnassos’tan aydınlatacaktır. Bodrum Ankara’dan değil, Bodrum’dan yönetilmelidir, yönetilecektir.

YENİ BİR HAYAT…

Bodrum tarihsel olarak kendisini yenilemeye açık bir kent olagelmiştir. Bu nedenle adeta kavimler kapısı olmuştur. Bu nedenle çok kimlikliliği,  ayrışma nedeni değil, zenginlik olarak görmüştür. Şu anda Kent Konseyi kongresine 5 başkan adayı olarak katılacak oluşumuzu da bu çoğulculuğun bir göstergesi olarak görüyorum. Evet Bodrum çok çiçekli bir bahçedir. Bu anlamda; “Yüz çiçek açsın, bin fikir yeşersin” söylemi Bodrum için iyi bir özet sayılabilir. Bu vesile ile diğer 4 aday arkadaşıma da yarınki kongrede başarılar diliyorum. Kazanan kim olursa olsun asla kaybeden herhangi birimiz olmayacaktır. Eminim ki; kazanan Bodrum olacaktır. Ancak şu gerçeği görelim. Bodrum’da hayat giderek hantallaşmaktadır. Bu hantallık kangren olmaya yüz tutmuş sorunlar üretmektedir. Kendisini yenilemiş bir Kent Konseyi Bodrum’un da yenilenmesine muhteşem katkı sunacaktır. Kendisini değiştirmiş bir Kent Konseyi, Bodrum’u da değiştirecektir. Unutmayalım; yenilenmeye açık olmayan yenileyemez. Değişime açık olmayan değiştiremez. Ve unutmayalım ki; bu bereketli toprakların değişime ve yenilenmeye ihtiyacı var. Hem de ekmek kadar, su kadar, hava kadar. İklimimiz buna çok uygun. Yeter ki; YENİ BİR HAYATA doğru bir adım atalım. Hayat bizi bağrına basacaktır.

DÜN BODRUM’UN PAYINA GENE KABUS DÜŞTÜ…

Değerli basın mensupları dün benimde ikamet ettiğim Torba Mahallesi’nde, 2011 yılında DSİ tarafından döşenen su boru hattı patlamış ve mahalle adeta sular altında kalmıştır. Bu nedenle bugün Yalıkavak, Göltürkbükü ve Gündoğan Mahallelerine su verilemeyecektir. Bir günlük kesintinin gerçekten hiç bir önemi yok. Ama Geyik Barajı’ndan gelen ve kent yaşayanlarına sorulmadan alelacele ihale ile verilen proje her yerinden 1200’den fazla kez patlamıştır. Ve maalesef sonuçta kabak biz kent yaşayanlarının başına patlamaktadır. Dün Torba’da evler ve otellerin sular altında kaldığını üzüntüyle izledim  Konuştuğum bir otel sahibi, bu sezonun başlamadan bittiğini söylerken tarifsiz bir çaresizlik ve üzüntü içindeydi . Dünkü talihsiz patlama kentin gerçek ihtiyaçlarının kentlilere sorulmadan planlanmasının yaratabileceği kötü sonuçlara iyi bir örnektir. Göz göre göre gelen patlamadan zarar gören Torbalılar’a ve turizmcilere bu vesile ile aynı zamanda Kent Konseyi adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Patlamanın tahribatlarını gidermeye çalışan Bodrum Belediyesi ve Muğla Belediyesi’ne ise kolaylıklar diliyorum. Yine bu talihsiz patlama da gösteriyor ki; kente rağmen, kente sorulmadan dayatılan her yatırım veya proje dünkü gibi patlamaya namzettir. Ve farkına varalım: Dün Torba’da patlayan sadece isale hattı değildir…

BODRUM KALESİ KENT KİMLİĞİMİZDİR…

Bodrum’da kent kimliği derken; AVM’leri, gross marketleri, iş merkezlerini kastetmediğimiz malumdur. En önemli tarihsel-kültürel kimliğimiz Bodrum Kalesidir. Ancak ilgili bakanlık tarafından Bodrum Kalesi’nde yapılan  restorasyon çalışmasının, ı adeta arkeolog ağlatır düzeyde deformasyon çalışması olduğunu anlatan bir değerlendirme yazısını göndermiş bir arkeolog arkadaşım. Henüz görmedim kaleyi, ama yine yeri gelmişken kentin yaşayanlarının, arkeoloğu, mimarı, teknik meslek uzmanı, bilim adamı, akademisyenler, konusunda uzmanlaşmış  çok değerli insanlarının yer almadığı her proje başarısız olmaya, hatta geri dönüşü zor sonuçlar yaratmaya ve kentin sağlıklı gelişimine engeldir. Bu vesile ile Bodrum Kalesi’nde restorasyon çalışmasının devam ettiğini ve müdahil olmakta  çok geç kalmadığımızı ifade etmek istedi bile bu kentin tarihsel bir kilometre taşıdır.

Değerli basın mensubu arkadaşlarım görüldüğü gibi hayat oldukça hareketli ve karşımıza an be an yeni gelişmeleri çıkarmaktadır.İşimiz çok. Yolumuz uzun ancak aydınlık. Kent Konseyi kent kimliğimizi sahiplenmemiz açısından iyi ve olumlu bir gelenektir. Bu geleneğin üzerine aydınlık bir gelecek kurmak pekala mümkün. Zaten geleneği olmayanın geleceği de olmaz. Bugünden geleceği istiyoruz. Yarın ki; Kent Konseyi Genel Kurulu bu anlamda bir gelecek kongresidir. GELECEĞİ İSTİYORUZ… YENİ BİR GELECEK için elimi taşın altından çekmiyorum. YENİ BİR BODRUM’a katkı için, emekle ve yürekle Bodrum Kent Konseyi Başkanlığı’na adayım…



Haberler